2011. november 4., péntek

Gasztronómia..3








Maszlinás nyelv...sokan furcsállják ezt az elnevezést,de megjegyzem,aki ilyent evett...nagyon szerette!családom körében nagy népszerüségnek örvend,anyukámtól tanultam..nem túl könnyü..de ha betartod a receptet..imádni fogod!Hozzávalók:4-5 disznónyelv,(1 marhanyelv),3 hagyma,1 citrom,olaj,1 pohár bor,15-20 szem olajbogyó(maszlina..erdélyiesen)2db.. Lidl.s süritett paradicsom,só,bors,cukor...és egy kis fözőlé(nyelv..amiben főtt)..és egy kukta!fazék!mindig abban főzöm!A megmosott nyelveket",épp-hogy ellepi vizben"forralom pár percet,majd azt a lét eldobom,újraöblitve,felteszem annyi vizben(só,bors,és esetleg leveszöldség gel együtt)  hogy egy húsleves állagot nyerjünk!.Ezt a lét késöbb levesnek is használhatjuk,pont olyan mint egy húsleves!nyelveket kiszedjük,és leszedjük a bőrét,figyelmesen,aztán majd vékony an szeleteljük!Jénai tálban...tálaluk!Szósz elkészitése:A 3 nagyobb hagymát apróra vágva olajban dinszteljük,jobb több olajat használni.hogy a hagyma szépen megpuhuljon (NEM ODAÉGETNI)!..egy fél citromot nagyon vékonyra szeleteljünk,beledobjuk a hagymára,(Héjastól..megmosva elözőleg)+oaljbogyó,+egy kevés lé..pld egy -két merőkanál..+süritett paradicsom+só+őrőlt bors+bor+egy-két evőkanál cukor!Ezt jól,illetve izlés szerint,kavargatva összefőzzük!Édeskés-savanykásnak kell lennie,PIKÁNSNAK!A legvégén beletesszük a felszeletelt nyelvet..ha kell tegyünk még a fözőléből!A szósznaknem szabad nagyon hignak lennie,ha feljön az olaj..és soknak találjuk..szedjünk le belőle(felhasználhatjuk másvalamire isPld rántásba)ime a képek:..ezt sehol sem ismerik igy saját recept!...:)lehet egy pici citromlevet is beleereszteni!Jelzést kérek attól aki már kipróbálta!AKI NEM SZERETI a nyelvet..csinálhatja marhahúsból is a lényeg hogy szeletelni lehessen....a lényeg a szósz..de csirkét nem ajánlok!!!

1 megjegyzés: