2011. november 7., hétfő

Gasztronomia 6

Minden évben elteszünk savanyúságot,egy 60 literes hordóba Vegyeset..egy másikba pedig Káposztát,aprót is és fejeket is!itt majd szépen sorrendben következnek a képek,remélem hasznos lesz!Hozzávalók:káposzta,torma,só,bors,birsalma,kapor,csombor,kömény..és persze egy nagy kimustrált káposztagyalú...és nem utolsósorban családi régi erdélyi recept szerint!!!!
 Karalábévájóvalkikaparjuk a torzsáját,belekömény,bors,és só...

 a páromügyesen legyalulja...

 lehet hogy izomláza is lessz...
 itt már egyenesben vagyunk,néha -néha rádob egy kis sót
birsalma,torma,fűszerekelőkészitve..
mivel 3 sor lesz,vegyesen aprókáposzta és FEJEK..minden sor után teszek kapor-csombor torma csomagot...
 Jól le kell nyomkodni az apróját..addig amig saját levét kiereszti..
még egy sor..
és mindjárt a tetején vagyunk,ahova a megmosott dongákat..és a "drága"sziklakerti kövemet reátesszük.................és már mehet is savanyodni!
Az a lényeg hogy 1kilohoz 2deka durva sót számitsunk..a 60 kilohoz kb 1kiló só!!!!      És ami még fontosabb!:NINCS SEMMI TARTÓSITÓSZER?VÍZ nem kell hozzá(van saját leve)..semmi vegyszer!                                              

2 megjegyzés:

  1. Jó dolog a savanyítás.
    Mi is csinálunk ilyet, de kevesebbet.Bár az előbb kóstoltuk meg,szerintem lesz folytatás.

    VálaszTörlés
  2. Nálunk elfogy minden..az kb 60+60literes hordókat jelent!..és szinte nem is elég...:)

    VálaszTörlés